Boeken

Stijn Raijmakers - Alleen rust kan je redden

Mijn naam is Stijn, ik ben 24 jaar en heb autisme. 

In mijn jonge leven heb ik al veel meegemaakt. Zo ben ik jarenlang ernstig gepest, heb ik enorm gestotterd en werd ik zelfs opgenomen op een gesloten afdeling. Ik zat behoorlijk in de put en zag het leven op een gegeven moment niet meer zitten.  Toch is het me gelukt om uit het dal te komen. In dit boek deel ik mijn verhaal. Over mijn worstelingen, maar vooral over hoe ik me ben gaan richten op de positieve dingen in het leven en hoe ik het vertrouwen in mezelf heb teruggevonden.  Met dit boek hoop ik anderen te inspireren op verschillende gebieden. Ik beschrijf mijn eigen ervaringen, waarmee ik graag mensen wil helpen die iets soortgelijks hebben meegemaakt, er misschien middenin zitten of het gewoonweg interessant vinden om over te lezen.
 

Maria Blauw - Met een klein ego en een groot zelfvertrouwen functioneren in een gezin met autisme

In dit boek schrijft Maria Blauw over haar ervaring als partner en moeder van gezinsleden met autisme en welke impact autisme heeft op het functioneren van hun gezin. "Met dit boek nodig ik jou uit op een andere manier naar jezelf en naar de mensen waarmee je leeft te kijken en vooral om tevreden te zijn met wat er is. Leer je krachtig te voelen ook al gaat het niet zoals je wilt. Accepteer de ander zoals hij of zij is en wees trots op het leven dat jullie samen leiden."
 

Jeroen Bartels - Zelfcontrole bij volwassenen met autisme

In de praktijk blijkt dat veel volwassenen met autisme problemen ervaren op het gebied van het omgaan met boosheid en frustratie. Dit kan o.a. leiden tot conflicten, relatieproblemen, agressie, vastlopen op het werk of in de privésituatie. Mensen hebben vaak begrijpelijke redenen om boos te worden die samenhangen met factoren als het eigen temperament, zelfbeeld, persoonlijkheid en eigen (leer)ervaringen uit het verleden. Bij mensen met autisme kunnen daarnaast autisme-specifieke oorzaken een rol spelen in het ontstaan van zelfcontroleproblemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een overgevoeligheid voor zintuigelijke prikkels, communicatieproblemen en het niet los kunnen laten van gedachtes over onrechtvaardigheid.

'Zelfcontrole bij volwassenen met autisme' is een praktijkboek met een individueel trainingsprogramma, gebaseerd op wetenschappelijk onderzochte behandelmethoden. Volwassenen met autisme kunnen dit programma samen met een hulpverlener doorlopen. Doel van het boek is om volwassenen met autisme te helpen om meer grip te krijgen op gevoelens van boosheid en frustratie en daardoor meer regie en controle te ervaren en hun kwaliteit van leven te vergroten.

Jeroen Bartels is gz-psycholoog en is werkzaam met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme en zelfcontroleproblemen.
 

Erik Jan Harmens - Door het licht

In 'Door het licht' spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden en zijn vader, tot overleden dichters en de lezer, over hoe hij ooit leefde in het donker en nu moet wennen aan het leven in het licht. In dat licht komen prikkels en gevoelens vol binnen. Alles lijkt weldadig, toch is er ook een blijvend verlangen naar verdoving. Liedjes brengen verlossing, maar tergen 'm ook. 

'Door het licht' is een verslag over het halveren van een dubbelleven. Een liefdevolle zoektocht naar verbinding, naar wat echt is en wat niet. 

Erik Jan Harmens is een Nederlands dichter en schrijver. Hij heeft een zoon met autisme. 
 

Peter Vermeulen - Autisme is nieuw blauw, smurfen wel

Peter Vermeulen hekelt de populaire tendensen in autisme en gaat tegen de stroom in door kritische vraagtekens te plaatsen bij gangbare ideeën over autisme. Zo ergert hij zich blauw aan het blauw van wereldautismedag, bekritiseert hij de inflatie van het begrip en vindt hij het welletjes geweest met het inzetten van autisme als verklaring en alibi voor elke scheet die een autist laat. Naast het vertellen van een aantal politiek incorrecte verhalen, biedt hij ook een oplossing: back to basics! En dat is autisme reduceren tot wat het was en wat het ook 'maar' is: een etiket voor een brein dat niet werkt zoals de meeste. Van hieruit houdt hij een pleidoor voor neuroharmonie waarbij de term autisme niet meer maar ook niet minder aandacht krijgt dan nodig is.

Peter Vermeulen is Vlaams pedagoog en autoriteit op het vlak van autisme. Hij is medewerker van Autisme Centraal en schreef al meerdere boeken over autisme.

Barbara de Leeuw: Overprikkeling Voorkomen

Een groot deel van de mensen met ASS of AD(H)D hebben gedurende hun hele leven last van een overgevoeligheid voor prikkels. In Overprikkeling Voorkomen vertelt Barbara de Leeuw over een nieuwe methodiek, waarbij overgevoelige mensen zelf signalen en symptomen van overprikkeling leren herkennen en traceren. Door middel van tips en oefeningen legt de schrijfster uit welke stappen er noodzakelijk zijn voor het voorkomen van overprikkeling.

Barbara de Leeuw is autismecoach en pedagoog, heeft twee zoons met ASS en heeft zelf PDD-NOS en ADHD. Ze is daardoor in staat om autisme niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit haar eigen ervaringen met autisme te begrijpen. Zij heeft zich gespecialiseerd in prikkelverwerking en waarneming.

Lees hier een artikel uit Autisme Centraal over het boek Overprikkeling Voorkomen.
 

Herma de Beer: Sprakeloos

Door de ogen van Emma ervaart de lezer wat het betekent om te leven met een autistische stoornis. Gangbare opvattingen over autisme blijken niet te kloppen, de werkelijkheid is een stuk gecompliceerder.
Het verhaal is gebaseerd op eigen ervaringen.

Op pakkende wijze neemt Herma de Beer de lezer mee in de gedachtewereld van Emma, die de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis) heeft gekregen. Haar twijfel en verwarring zijn voelbaar, haar zelfspot doet de lezer glimlachen. Sprakeloos is een authentiek verhaal over de vraag of je mag zijn wie je bent, het snijdt daarmee een universele vraag waar iedereen op zeker moment mee geconfronteerd wordt.