Blogs

De Krachtcentrale  |  It's the most wonderful time of the year. Or is it? 

Elke ochtend sta ik om 6 uur op. In de winter is het dan nog donker buiten. Iedereen roept in deze tijd van het jaar dat de dagen zo kort zijn, maar voor mij zijn ze heel lang. Als ik na het wakker worden op de rand van mijn bed ga zitten, voel ik me namelijk alsof ik door een vrachtwagen overreden ben. “Ik ben kapot”, hoor ik mijzelf dan vaak zeggen. Een vermoeidheid die maakt dat het overal pijn doet, zal ervoor zorgen dat de dag doorkomen voelt alsof ik me door stroop moet voortbewegen. Met behulp van een paar koppen koffie gun ik mijzelf ‘s ochtends de tijd om rustig wakker te worden, voordat ik daadwerkelijk aan de slag hoef. Je zo uitgeput voelen terwijl er nog een lange dag te gaan is voordat ik weer in mijn bed plof, is deprimerend.

Lees hier verder..

 

Nicole Hoogenboom | Valse schaamte

Vorige week, na de maandelijkse koffieochtend die ik eens per maand organiseer, had ik een afspraak van een half uur met een moeder. Ze wilde graag met mij praten over precies dat waar de koffieochtend over gegaan was: dat het soms zo zwaar is om van je eigen kind te houden. 

Lees hier verder..

 

De Krachtcentrale | Rust

Hoe kom jij tot rust? Wat verstaan we tegenwoordig eigenlijk onder rust - als mensen die leven in een samenleving waar informatie je om de oren slaat en we omringd worden door technologie waarmee we continu in contact kunnen staan met elkaar? Ik schrijf deze blog over rust, omdat ik denk dat het belang van rust totaal wordt onderschat.

Lees hier verder..

 

Hanneke Visser | Blauwe Kikker

Typisch

"Je gaat het pas zien je het doorhebt.” De woorden van de legendarische nummer 14, held voor velen, zijn treffend in hun klaarheid. Iemand kan iets nog zo vaak tegen je zeggen, zolang het kwartje niet is gevallen, is het zinloos. Of nou ja, misschien is het een begin. Een begin van begrip. Iets wat misschien jaren later, opeens, als een Eurekamoment, tot uiting komt. Of juist geleidelijk, zonder dat je precies de vinger kunt leggen op het exacte moment waarop de verandering begon. Iedereen herkent de situaties. Van het belang van het aandoen van je fietslicht tot het besef dat het logo van BCC een stopcontact is (geen dank). 

Lees hier verder..

 

De Krachtcentrale | Autismewat?! Hoe kunnen we elkaar beter begrijpen?

Los van labels

Als je het woord autisme hoort, waar denk je dan aan? Meestal noemen mensen de film RAINMAN of vertellen ze dat een buurjongetje ook ‘de diagnose’ heeft gekregen. Mensen met autisme krijgen dus snel een label; je bent een genie of een slachtoffer. Wij denken dat de talenten en behoeften die met autisme gepaard gaan door zo’n versimpelde kijk uit beeld verdwijnen. We stellen de vraag: hoe kunnen we elkaar ècht beter begrijpen? Mensen zijn complex en daardoor interessant. Als je je eventjes verdiept in een ander kom je altijd op ideeën die je zelf nooit zou hebben bedacht. Doordat er bij mensen met autisme sprake is van een andere vorm van informatieverwerking, biedt zo iemand jou een nieuw perspectief. Daar kun je veel van leren. De Krachtcentrale start dan ook vanuit het idee dat als we in contact kunnen staan zonder vooroordelen en vanuit verwondering, iedereen mee kan doen.

Lees hier verder..